کانون دیده بانان زمین در بررسی180 منطقه حفاظت شده در ایستم های کوهستانی و

تالابی ثابت می کند که حفاظتی بودن این مناطق دروغی بیش نیست

ادامه بررسی ناحیه دو -مناطق حفاظت شده کوهستان البرز مرکزی

 

 

منطقه 14 کوهستان البرزمرکزی

 منطقه حفاظت شده ورجین

 

Varjin  Protected Area  


 

 منطقه حفاظت شده ورجین با مساحت 26 هزارو 907 هکتار در سال 1361 حفاظت شده اعلام شد.

منطقه حفاظت شده ورجین از شمال شرق متصل به پارک ملی لار در فراز های ارتفاعی کوه خاتون بارگاه ،کوه کاسونگ،کوه کافرراه است و کوه مرق سر از غرب نیز متصل به منطقه حفاظت شده البرز مرکزی است و رودخانه جاجرود در مسیر جاده زرد بند - اوشان- فشم – گرمابدرمرز مشترک این دو منطقه است. در مسیر روستا های افجه، سینک و روستای هنزک در حدود 3 کیلومتری شمال شرقی شهر لواسان .


منطقه حفاظت شده ورجین در برگیرنده ابر سازه های آب ساز طبیعی نظیرکوه خاتون بارگاه 3877 متر- کوه دریوک 3240 متر-  کوه سای (سیاه کوه ) 3921 متر - کوه هم هن 3608متر-  کوه لار 3730متر- کوه یابوچال3571متر - اسپید چال 3500متر-  کوه ورجین 2955 متر- کوه کمر خانی - کوه اورجین- کوه یخچال- کوه گرچال - کوه کُند- و.است.


 

چشم اندازی از کوه خاتون بارگاه در منطقه حفاظت شده ورجین

ماخذ تصویر : وبلاگ علی عسگری

 

چشم اندازی از کوه هم هن در منطقه حفاظت شده ورجین

ماخذ تصویر : سایت باشگاه کوهنوردی شقایق- آذر1395

 

 


 این ابر سازه های آب سازطبیعی  همراه برف آبها ،ریزآبه ها ، آب چشمه های بسیار چون چشمه های کردیون، چشمه های کوه تیره، چشمه گرمابدر، چشمه بید خشک،  چشمه آهنی، چشمه ناصر آباد، چشمه های چال ناظران ، چشمه تالار، چشمه چناری، چشمه دیدگاه وآب آبشار های بسیار زیبا چون:

آبشار چورند، آبشار کلوگان ، آبشار کندبالا(کفترلو)، ‏آبشار پسچویک، آبشار موآب، آبشار افجه (پسکوهک) تغذیه کننده رود دره هایی چون رودامامه ، رود دره گرمابدر ، رود دره راحت آباد ، رود دره کند، رود دره ناصر آباد ، رود دره افجه و.که در نهایت  به مادر رود زرد بند(جاجرود) و دریاچه سد لتیان واریز می شود . بنا براین منطقه حفاظت شده ورجین را تامین کننده  بسیار مهم آب دریاچه سد لتیان است.

 

چشم اندازی از آبشار گلوکانمنطقه حفاظت شده ورجین

ماخذ تصویر : سایت گروه کوهنوردی پرسون- خرداد1391

 

 

 

نقشه منطقه حفاظت شده ورجین

ماخذ نقشه : اطلس مناطق حفاظت شده سال 1385-  جانمایی مکان های اطراف منطقه حفاظت شده ورجین بر پایه نقشه های منطقه ای و استانی و همچنین تکمیل و بزرگنمایی عوارض طبیعی از کانون دیده بانان زمین

 

 

روزگاری نه چندان دور این منطقه با پوشش انبوه جنگل های  ارس همراه  زبان گنجشک، گردو ،بادام خاردار،و  انواع گون های پنبه ای،کتیرا و. پوشیده بود  و این همه  زیستگاه های بسیار غنی و امن برای  بسیاری از جانوران  بوجود آورده بود که ثبت  17 هزار هکتار منطقه شکار گاه سلطنتی بویژه در محدوده راحت آباد و محل کنونی  سد لتیان با گونه های جانوری چون پلنگ، بزکوهی، قوچ و میش و. بیانگر ارزش بسیار حیاتی این منطقه در یکصد سال گذشته است . 

 


مراکز  جمعیتی بسیاری در داخل و مرز منطقه منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین  قرار دارند نظیر روستای خاتون بارگاه، روستای امامه بالاو پایین، روستای ناصرآباد، روستای راحت آباد، روستای چاله اسب، روستای گردیان، روستای پیلان، روستای بوجان، روستایکند پایین و بالا،روستای سیال، روستای انباج ،روستای افجه، روستای سینک، روستای هنزک، روستای گلوگان،  روستای سری ،روستایگرمابدر،روستایزایگان، روستایحاجی آباد ، روستایکمرخانی ،روستای رودک.شهر لواسان، شهر فشم، شهر اوشان، و.  این مراکز جمعیتی تابع شهرستان شمیرانات و در محدوده  بخش های  لواسان و رودبار قصران قرار دارند.

 



گفتنی است گسل خطرزا و فعال " مشا –فشم " در میانه این منطقه قرار دارد . شهر فشم و  روستاهای امامه،  راحت آباد، کند، افجه، برگ جهان، و.دقیقاً روی گسل مشا – فشم و زون خرد شده آن توسعه یافته اند و زله های ویرانگر فروردین1209 (1830) دماوند و شمیرانات به بزرگی ۷,۱ ریشتر که بر اثر آن  بیش از ۷۰ روستا در شرق رودخانه جاجرود ویران شد و زله سال 1326 لواسانات به فعال شدن این گسل  نسبت داده شده است. همچنین زله های ثبت شده  دوم مهر 1391 و 24 فروردین 1393

 



 

حفاظتی که انجام نشد



سد فرحناز که امروز به سد لتیان معروف است در سال 1346 با هدف انتقال۲۹۰ میلیون مترمکعب آب برای تأمین آب شرب تهران و 160 میلیون مترمکعب برای تامین آب آبیاری دشت های ورامین و گرمسار،  همچنین تولید متوسط سالانه ۷۰۰۰۰ مگاوات ساعت انرژی برق–آبی به بهره برداری رسید. با شروع ساخت این سد ، محدوده فعلی منطقه حفاظت شده ورجین  به عنوان حوزه آبریز سد تعیین شد و از بعد تامین و حفاظت منابع آب تهران مورد توجه برنامه ریزان قرار گرفت و نخستین طرح جامع آبخیزداری ایران ، درهمین حوزه انجام شد. گزارش ها و نقشه های موضوعی این طرح جامع آبخیز داری در موضوعات گوناگون مطالعاتی نظیر  گیاهشناسی، جانور شناسی ، فرسایش و رسوب ، توپوگرفی ، اقلیم و. که در کتابخانه های رسمی کشور موجود است ، سند بسیار مهم است برای مقایسه که  نشان میدهد در طول 4 دهه چه بلایی بر سر این حوزه تامین کننده آب تهران آمده است !!!

کانون  دیده بانان زمین از آغاز فعالیت خود  حوزه های آبخیز تهران را  مورد توجه قرار داد که حوزه آبخیز لتیان نیز از آن جمله است و بارها در محدوده این حوزه در منطقه  حفاظت شده ورجین  بازدید های متعددی داشته است که برخی از آنها نیز به شکل گزارش های تصویری در همین سایت منعکس شده است.

در ادامه موارد عدم حفاظت از منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین در چهار محورکوه خواری، معدنخواری ، هدایت فاضلاب به دریاچه سد لتیان ، دپو زباله و همچنین تشدید سیل های ویرانگر  و زمین لغزش  ،  در کلی ترین شکل جمع آوری و تنظیم شده است :

 

کوه خواری و داغان کردن ابر سازه های آب ساز طبیعی ملی در منطقه به اصطلاح  حفاظت شده ورجین  

 

مطالعات گسترده و جداول هیپسومتریک و شیب حوزه آبخیز لتیان که منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین نیز درآن  قرار دارد، نشان می دهد که متوسط ارتفاع این حوزه معادل 2504 متر است با فراوانی مناطق ارتفاعی 2800 تا 3200 متری و  بیشترین درصد فراوانی نیز متعلق به  شیب های بیش از 50 درصد است. ذکر این نکات از این رو مهم است که دلیلی برآن است که آنچه در این منطقه در قالب تصاحب و تملک اراضی و تسطیح اراضی اتفاق افتاده، مصداق بارز " کوهخواری " است که کانون دیده بانان زمین برای اولین بار این واژه را در گزارش های تخریب حوزه آبریز لتیان بکار برد !!!!بدیهی است حاصل دیدگاه وارث محور و بخشی نگر در مدیریت این آبخیز بسیار مهم تهران،  خودکامگی عنان گسیخته ای بوده است  که  سالیان سال در کوهستان های این منطقه  حاکم است !!! و اکنون سالهاست بجای مجازات مسئولینی که اجازه  آبخیز فروشی در این منطقه مهم را دادند  و تخریب همه ساخت و ساز های ویلایی،  همچنان پرونده های تلنبار شده این تخلفات به عنوان سوژه مبارزه با زمین خواری  به رخ مردم کشیده می شود وهرازگاهی نیز چند ساختمان به شکل نمادین با تبلیغات زیاد خراب می شود !!! در یکی دوساله اخیر نیز اخبار ی با تیتر های جنجالی از قول مسئولین سازمان حفاظت محیط زیست منتشر شد مبنی بر آزاد سازی این متصرفات ولی همچنان بدون کوچکترین نام و نشان از این فتوحات !! به عنوان مثال، در فروردین 1394 خبرگزاری مهر می نویسد که : " مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران  از آزاد سازی ۹۰ هکتار از اراضی منطقه حفاظت شده ورجین خبر داد "

رقم 90 هکتار خود محکم ترین  سند ی است در حفاظت نشدن  منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین !!!

مواردی چند از خبر های رسانه ای شده :

16آبان 1383رومه ایران -  فیروز اکبری فلاحی رییس اداره محیط زیست شمیرانات: تاکنون بیش از 250 پرونده تصرفات عدوانی در دادگاه شعبه لواسانات تشکیل شده است


20آذر 1384وبلاگ هومن روانبخش  :"  تخریب و نابودی بخشی از انبوه ترین و غنی ترین جنگل اُرس در منطقه البرز مرکزی- حوزة لتیان- اوشان " در بخشی از این گزارش آمده است : چند هکتار از  انبوه ترین و غنی ترین جنگل ارس البرز جنوبی  ( جنگل اُرس شیرخشت اوشان ) ، توسط یکی از زمین داران بزرگ منطقه  جهت توسعه شهرک ویلایی ، پاکتراشی و کاملا نابود شده است و از آن جنگل کهنسال  فقط تل خاکی روان و گسسته باقی بود این در حالیست که درخت ارس بر اساس قانون حفظ و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی کشور مصوب 5 مهر71 به عنوان گونه قطع ممنوع تلقی شده و سازمان جنگلها وظیفه دارد مناطق حضور این گونه را شناسایی کرده و مورد حفاظت قرار دهد.


30 فروردین 1385بزرگ نیا مدیر کل محیط زیست استان تهران در مصاحبه با همشهری در خصوص رشد به مناطق حفاظت شده (جاجرود ، ورجین و البرز مرکزی ) : تنها در سال گذشته 370 مورد از این ها مورد به مورد به مراجع قضایی ارجاع شده اما تاکنون کمتر از 15 درصد از این پرونده ها به سرانجام رسیده و خلع ید شده.


اردیبهشت  1385گزارش کانون دیده بانان زمین : حوزة لتیان یکی از مهم ترین منابع تامین کننده آب کلان شهر تهران در تهدید جدی است ! آیا مسئولین  نگران پیامد های بحران آب تهران نیستند؟


14مهر 1393 خبرانلاین و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست - هادی حیدر زاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران  : این تصرفات به نوعی واگذاری است که اصول قانونی و حقوقی آن رعایت نشده است یا بدون هماهنگی صورت گرفته است حیدر زاده از شناسایی بیش از 30 مورد دخل و تصرف غیرقانونی در 6 ماه گذشته امسال در مناطق حفاظت شده خبر داد و


14مهر 1393 خبرانلاین و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست : " سید احمد نبوی  مشاور رییس سازمان و مدیر کل دفتر ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان حفاظت محیط زیست از کشف زمین خواری بزرگ در مناطق حفاظت شده محیط زیست خبر داد و گفت: این زمین خواری در منطقه حفاظت شده ورجین و قسمت جنوبی البرز مرکزی صورت گرفته است و جاده های اختصاصی آن با داشتن صورتجلسه صوری در منطقه حفاظت شده احداث شده است.متاسفانه این تخلف 6 هزار و 500 میلیارد تومان به بیت المال آسیب رسیده است و حدود 300 هکتار از مساحت منطقه حفاظت شده تصرف گردیده است."


6مهر 1394 ایسنا: "  این‌بار زمین‌خواری به‌نام امامزاده.خداکرم جلالی  معاون وزیر جهاد کشاورزی: در روستای انباج  لواسانات کوچک برخی از زمین‌خواران تابلودار این منطقه ترفند جدید برای زمین‌خواری برگزیده‌اند؛ چرا که درصدد ساخت امامزاده در محلی بودند که اصلا مشخص نیست که امامزاده ای در آنجا بوده است یا خیر.به گزارش ایسنا و براساس اخبار و اطلاعات بدست آمده از یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، زمین‌خواری در این روستا به شیوه‌ای جدید صورت گرفته است، به گونه‌ای که این متخلفان عرصه‌ای را که به گفته ریش سفیدان این روستا محل چرای دام آن‌ها طی دهه‌های اخیر بوده است را انتخاب کرده و با خرید گنبد و بارگاه در صدد احداث امامزاده جدیدی در این روستا هستند تا بتوانند در پوشش یک مکان مذهبی و به نام خدمت‌رسانی به زائران اقدام به تصرف اراضی محدوده آن و ساخت و ساز کنند. حال آنکه مشخص نیست که این هماهنگی‌های صورت گرفته با مراجع ذیصلاح چگونه و با کدام مجوز صورت گرفته است؟ . "  

 

بازار گرم سوداگری بر سر میراث طبیعی نسل ها در منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین  

۲۹ فروردین ۱۳۹۴ قروش ویلا - فشم-زایگان- ویلا با 1000 متر زمین - سند 6دانگ - 110متر بنا با درختان میوه با مجوز ساخت 60% - زمین کاملا مسطح - بر جاده اصلی - با امتیاز تجاری - دارای چاه آب تلفن


 

تاریخ آگهی ۲۸فروردین ۱۳۹۴  لواسان- راحت آباد -1887   متر زمین با سند شش دانگ ، چاه آب ، دیوارکشی ،درخت کاری و . فروش یا معاوضه- قیمت: 1.800.000.000- تلفن.


تاریخ آگهی ۸ تیر ۱۳۹۴ باغ در روستای امامه - فروش یا معاوضه -مهدی -حدود 2100 متر یاغ در روستای امامه دارای موقعیت و چشم انداز عالی ، نزدیک باغ تنگه ، با 45 متر بنا ، مشرف به رودخانه.دارای درختهای آلبالو ، گیلاس ، گردو ، سیب ، .عرصه وقف و دارای تملک اعیان.فروش یا معاوضه.متری 700.000 تومان


انقضا ، ۱۹ آذر ۱۳۹۳فروش یک قطعه500 متری لواسان منطقه بوجان - بدون مشرف -شیب 10درصد یک قطعه 500متری تفکیک شده سند مادر مناسب برای ویلا سازی طرح هادی برکمربندی اصلی گلندوک به فشم تلفن

انقضا ۱۷ مهر ۱۳۹۳-زمین 300 متر منطقه گرمابدر  سند دار. نزدیک رودخانه (6 متر حریم رودخانه) ، دارای درخت گیلاس وگردو- قیمت: 150000000تومان- تلفن.


انقضا۷ آذر ۱۳۹۳ اوشان فشم - زاگون فوری قسمتی معاوضه - ویلایی در 1000متر زمین با 110 متر بنا در بهترین نقطه زاگون دارای اب لوله کشی و اب چاه , برق و تلفن و پارکینگ اختصاصی و سند شش دانگ ، با اینده تجاری بر جاده اصلی ،  فضای مشجر، و.


600متر زمین(باغ) در منطقه رودبار قصران روستای امامه همرا با چاه آب و سند مالکیت فوری فروشی و امکان معاوضه با آپارتمان در تهرانپارس-تلفن


 امامه بالا - جاده باغ تنگه – ویلای320  متری -دو طبقه دارای باغ و درخت های میوه متنوع دیدنی  بسیار زیبا و. قیمت فروش 335000000 تومان –تلفن


راحت آباد قطعات محدودی زمین باغ و باغچه در متراژ مختلف از 500 تا 20000 متر با اسناد ومدارک معتبر ثبتی بفروش می رسد . برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید و از سایت ما دیدن فرمایید.تلفن


باغ 700 متری، املاک کوهستان راحت آباد - دیوارکشی شده جاده ماشین رو سند تک برگی


فروش زمین ، باغ و باغچه در راحت آباد لواسان -  قطعات محدودی زمین باغ و باغچه در متراژ مختلف از 500 تا20000  متر با اسناد ومدارک معتبر ثبتی بفروش می رسد-


 فروش باغ و زمین مسی و ویلا در لواسان کوچک کندعلیا – تلفن و ایمیل.


400متر زمین ، جواز ندار – سند ششدانگ – انباج  متری 4 میلیون- تلفن 


افجه   360 متر باغچه – قیمت متری 3.5 – تلفن


فروش زمین در لواسان کوچک-  افجه -  درختکاری- منظره باغات و رودخانه- دیوارکشی –و. تلفن


◀و.

و اکنون با متری بالای 10 میلیون تومان 1399

 

معدن خواری و داغان کردن بنیان های زیستگاه های گیاهی و جانوری در منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین

 برخی معادن شناسنامه دار در این منطقه :

  1.  معادن زغال سنگ خاتون بارگاه

  2.  معدن بازالت باغ دره

  3.   معدن لاشه آهکی علائین

  4.  معدن سنگ های تزیینی و گرانیت کوه زارع

  5.  معدن سنگ لاشه افجه

  6.  معدن سنگ لاشه افجه

  7. معدن سنگ لاشه کوه دشته لواسان

  8.  معدن خاک صنعتی هنزک

  9.  معادن مارن رسی و خاک سفید

  10.  معادن سنگ لاشه ساختمانی جاده لشگرک به افچه

  11.  معدن ذغال سنگ دریوک

  12. معدن سنگ گچ واقع در 7 کیلومتری شمال شهرلواسان

  13. معدن سنگ باغ کمش

 

مدیریت انتقال  فاضلاب منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین به دریاچه سد لتیان

بیش از  سه دهه است که همه فاضلاب های منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین  به دریاچه سد لتیان  وارد می شود و این غیر از سرازیر شدن شیرابه زباله های دپو شده و یا زباله هاییست که از این منطقه در هر سیل ، زمین لغزش و بارندگی راهی دریاچه سد لتیان می شودو هنوز اجرای تصفیه فاضلاب در حال تکمیل است!!!!! در این رابطه در تیرماه 1393 سایت شرکت آب و فاضلا ب شرق از قول رضا جعفری سرپرست دفتر طرح فاضلاب لواسان و رودبارقصران نوشت : " .عملیات اجرایی مدول اول با ظرفیت شش هزار مترمکعب در شبانه روز، در مراحل پایانی قرار دارد و پیش بینی شده ظرف ماه آینده به بهره برداری برسد. ساخت مدول دوم نیز با ٢٠ درصد پیشرفت کار ادامه دارد.  در صورت تامین اعتبار به موقع، مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب لواسان نیز طی یک سال آینده به پایان خواهد رسیددر کل چهارهزار انشعاب فاضلاب باید نصب شود که تا کنون ٣٠٠ انشعاب به شبکه اصلی وصل و  مابقی در حال نصب می باشد. همچنین از کل شبکه انتقال به طول ٧٠ کیلومتر،  در حال حاضر ٤٥ کیلومتر اجراشده که از این میزان ٢٧ کیلومتر آن در حال بهره برداری است.".

 

افزایش  سیل ها ی ویرانگر، زمین لغزش، سنگ ریزش در منطقه به اصطلاح حفاظت شده ورجین

 کوهخواری، راه زنی های گسترده، معدن خواری، ساخت و ساز در شیب های تند آبراهه ها، به حریم رودخانه ها ی منطقه، برداشت شن و ماسه از شیب و پاشنه کوه ها و همچنین بستر رودخانه ها، تغییر کاربری باغات وحاصلی تاکنون جز افزایش تعداد و قدرت تخریبی سیل ها  ، زمین لغزش ، سنگ ریزش در این منطقه ازکوهستان های  البرز مرکزی  نداشته و ندارد که خود روند دومینوی تخریبی این کوهستان ها ی حیاتی را شدت بخشیده !!!!!بعلاوه  با هر سیل و زمین لغزش کوهی از زباله های دفن شده و دپو شده چندین ساله  و یا چندین ماهه در منطقه به درون  دریاچه سد لتیان ، یعنی منبع آب آشامیدنی مردم تهران سرازیر می شود . به موردی از زمین لغزش و سیل در سال های اخیر اشاره می شود : 


  22 اسفند 1383 زمین لغزش حاجی آباد در محل دفن چندین ساله  زباله  توسط شهرداری های اوشان  فشم و میگون و تخلیه همه زباله های دپو شده در دریاچه سد لتیان !!!

دکتر زهرا حجاری زاده، دانشیار گروه جغرافیا ی دانشگاه تربیت معلم، در گزارشی علت این زمین لغزش در حاجی آباد فشم را چنین بیان می کند: " .زمین لغزش  حاجی آباد  توده وسیعی از زمین را در مسیر جاده به طول یک کیلومتر و عرض چند متر به طرف رودخانه راند . علت لغزندگی منطقه این است که بین سنگ های آذرین و مواد رسی ناهمگونی لیتولوژیکی باعث نیروی اصطکاک و لغزندگی منطقه شده است. بدین ترتیب که آب پس از نفوذ از خرده سنگ های سطح زمین در داخل آبرفت ها رس ها سنگین می نمایند . رس ها به علت جذب آب و ذخیره آن سنگین شده و به علت شیب زیاد دامنه ( بیش از 50 درصد ) نیروی وزن بر اصطکاک و باعث لغزندگی می شود . شهرداری منطقه با استفاده از سستی زمین های جاجی آباد ب

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها